skip to Main Content

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟ ΡΑΦΑΗΛΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

1 ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

Η βιταμίνη D έχει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ιογενών και βακτηριακών λοιμώξεων.
Παράγεται στο δέρμα με την έκθεση στην ακτινοβολία του ηλίου. Τον χειμώνα τα επίπεδα της στο αίμα μας είναι πολύ μικρά σε σχέση με το καλοκαίρι. Συστήνεται επομένως να παίρνουμε συμπλήρωμα D το οποίο μπορεί να συνδυάζεται και με Κ2. Για τους επόμενους 2 μήνες, για προστασία από τους ιούς, παίρνουμε 10.000-20.000IU ημερησίως με γεύματα που περιέχουν λίπος.

2 ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ

Ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων δείχνει ότι τα προβιοτικά συμπληρώματα με τα είδη Bifidobacterium και Lactobacillus μπορούν να ενισχύσουν την αντιική ανοσολογική δράση και μπορεί να μειώσουν την εμφάνιση, τη σοβαρότητα και τη διάρκεια των μολύνσεων του ιϊκού αναπνευστικού συστήματος όπως η γρίπη και ο κορονοιός. Σύμφωνα με μετα-αναλύσεις που δημοσιεύτηκαν από την York Health Economics Consortium (YHEC) και την Cochrane, τα προβιοτικά είναι αποτελεσματικά στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης και της διάρκειας των οξέων λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.

3 ΒΙΤΑΜΙΝΗ C

Σύμφωνα με έρευνες και κλινικές δοκιμές που διεξάγονται στη Κίνα για τον κορονοιο, η βιταμίνη C μπορεί να επιβραδύνει την εξάπλωση του ιού ή και να τη σταματήσει. Χρησιμοποιείται τόσο για την πρόληψη όσο και για τη θεραπεία από τον ιό. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C είναι το ιπποφαές, η κόκκινη και πράσινη πιπεριά, ο μαϊντανός, το ακτινίδιο και το μπρόκολο. Ωφέλιμο επίσης θα ήταν και ένα συμπλήρωμα βιταμίνης C 4.000-5.000mg/ημερησίως σε διαιρούμενες δόσεις των 1.000 ή 2.000mg για 2 μήνες.

4 ΣΕΛΗΝΙΟ

Το σελήνιο έχει σημαντικές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντι-ιικές δράσεις στο σώμα και η ανεπάρκεια του συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ιογενούς μόλυνσης. Η έλλειψη σεληνίου συντελεί σε κατεσταλμένη ανοσοποιητική λειτουργία, ενώ η συμπληρωματική χορήγηση σεληνίου συντελεί σε αύξηση και αποκατάσταση των ανοσοποιητικών λειτουργιών.
Τροφές πλούσιες σε σελήνιο είναι τα καρύδια βραζιλίας, ο τόνος, το κοτόπουλο, τα αβγά, το καστανό ρύζι και η βρώμη.
Άτομα με προβλήματα του θυρεοειδούς ή Hashimoto καλό θα ήταν να παίρνουν και συμπλήρωμα σεληνίου 100-200mcg.

4 BITAMINH A

Όταν ανακαλύφθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα ονομάστηκε «φάρμακο κατά των λοιμώξεων». Η βιταμίνη Α ενισχύει την ικανότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος να αντιστέκεται στις λοιμώξεις. Οι άνθρωποι που έχουν έλλειψη βιταμίνης Α είναι πιο επιρρεπείς σε μολυσματικές ασθένειες γενικά, ιδιαίτερα όμως στις ιικές μολύνσεις. Βρίσκεται κυρίως σε κίτρινα, πορτοκαλί και κόκκινα φρούτα και λαχανικά. Σε αυτά ανήκουν: τα καρότα, το σπανάκι, τα βερίκοκα, το μπρόκολο, η κολοκύθα, τα ροδάκινα, οι κόκκινες πιπεριές και ο χυμός ντομάτας. Αν παίρνετε κάποιο συμπλήρωμα, να μην υπερβαίνει τις 10.000IU/ημέρα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης απαγορεύεται το συμπλήρωμα βιταμίνης Α.

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *