skip to Main Content

ΗΙΙΤ ή LISS: Ποια προπόνηση είναι καλύτερη για σένα και γιατί;

Τι είναι η μέθοδος HIIT;

Η HIIT προέρχεται από τα αρχικά των λέξων High Intensity Interval Training. Πρόκειται για διαλλειματική προπόνηση υψηλής έντασης και αποτελείται από σύντομες εναλλαγές της έντασης οι οποίες κυμαίνονται από 70%-90% (σε υψηλού επιπέδου αθλητές φτάνει και το 100%). Ο συνολικός χρόνος μια προπόνησης HIIT συνήθως είναι μέχρι 20 λεπτά. 

Τι είναι η μέθοδος LISS;

Η LISS (Low Intensity Steady State) απαιτεί περίπου το 50% του μέγιστου καρδιακού σου ρυθμού (ανάλογα βέβαια και την ηλικία, το φύλο και τη φυσική σου κατάσταση). Σκέψου πώς γυμνάζεσαι με μια σταθερή μέση ή χαμηλή ένταση για περισσότερη ώρα, π.χ. γρήγορο περπάτημα σε έναν διάδρομο επί 40 λεπτά ή ποδήλατο σε ένταση που να μπορείς να κουβεντιάζεις.Αυτή η προπόνηση έχει πολλά οφέλη για την υγεία σου και την αερόβια αντοχή σου, συμβάλλει στην αποκατάσταση και μειώνει το άγχος.

Αν θέλω να χάσω βάρος θα πρέπει να αποφύγω τη LISS;

Όχι. Ένα ισορροπημένο πρόγραμμα προπόνησης θα πρέπει να περιλαμβάνει τόσο προπόνηση αερόβιας μέτριας έντασης  LISS όσο και διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης HIIT.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάψω λίπος σε λίγο χρόνο;

Όταν μιλάμε για απώλεια λίπους, δεν είναι απλώς μείωση των θερμίδων που καταναλώνονται με μείωση των θερμίδων που καίγονται. Το σώμα σου είναι πολύ πιο περίπλοκο – υπάρχει μεταβολισμός, ορμόνες, επίπεδα κορεσμού, κ.λπ. Όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη, αλλά εάν η απώλεια βάρους είναι ο στόχος σου η LISS μπορεί να σε βοηθήσει μακρυπρόθεσμα. Εάν η απώλεια λίπους είναι ο στόχος σου η προπόνηση HIIT είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις. Η προπόνηση αυτή περιλαμβάνει σύνθετες ασκήσεις που ακολουθούν την κυκλική μέθοδο προπόνησης, με πολύ υψηλή ένταση με σύντομα διαλείμματα μεταξύ των σετ. Αυξάνοντας τη μυϊκή μάζα αυξάνεται και ο βασικός μεταβολικός ρυθμός (BMR) και έχεις ένα υψηλότερο BMR / RMR που επιτρέπει στο σώμα σου να καίει περισσότερες θερμίδες, ακόμη και 24 ώρες μετά την προπόνηση.

Ποια να αποφύγω και γιατί;

Η LISS έχει οφέλη αλλά και η HIIT έχει κινδύνους. Οι δυναμικές ασκήσεις που γίνονται σε μία προπόνηση HIIT μπορεί για κάποιους (κυρίως αρχάριους) να είναι δύσκολες για το σώμα τους ενώ η κακή τεχνική μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό. Οι ασκούμενοι μεγάλης ηλικίας ή με μυοσκελετικά προβλήματα και τραυματισμούς θα πρέπει να αποφεύγουν την προπόνηση ΗΙΙΤ.

Στους πολύ προχωρημένους η LISS δεν προσφέρει κάτι επιπλέον στην καρδιοαναπνευστική τους λειτουργία π.χ. αναερόβιο κατώφλι.

Αν είσαι σε ένα μέτριο επίπεδο φυσικής κατάστασης η περιοδική εναλλαγή ή και ο συνδυασμός των δύο αυτών μεθόδων άσκησης, π.χ. πρώτα 15-20 λεπτά HIIT ακολουθούμενα από 20 λεπτά αερόβια μέτριας έντασης (LISS) είναι ιδανικά.

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *