skip to Main Content
ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Ή ΉΛΕΚΤΡΟΔΙΕΓΕΡΣΉ;
H αρχή λειτουργίας τα ηλεκτροδιέγερσης βασίζεται στη διέγερση των νευρικών ινών με τη χρήση ηλεκτρικών παλμών που μεταδίδονται μέσω των ηλεκτρόδιων. Οι ηλεκτρικοί παλμού που παράγονται από τους διεγέρτες της Compex είναι παλμοί υψηλής ποιότητας, ασφαλείς, άνετοι και αποτελεσματικοί. Οι τύποι νευρικών ινών που είναι δυνατόν να διεγερθούν είναι: 1. τα κινητικά νεύρα των μυών για την πρόκληση μυϊκών συσπάσεων, μια διαδικασία γνωστή ως Ήλεκτρομυϊκή διέγερση (EMS). 2. ορισμένοι τύποι ευαίσθητων νευρικών ινών με στόχο την αναλγητική δράση.
1. ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΙΚΟΥ ΝΕΥΡΟΥ (EMS)
Κατά την εθελούσια μυϊκή δραστηριότητα, η διαδικασία παραγωγής μυϊκού έργου ξεκινά μέσω μιας εντολής που αποστέλλεται από τον εγκέφαλο προς τα κινητικά νεύρα με τη μορφή ηλεκτρικών σημάτων. Τα σήματα αυτά μεταδίδονται μέσω του κινητικού νεύρου στις μυϊκές ίνες με τελικό αποτέλεσμα τη μυϊκή σύσπαση. Ή ηλεκτροδιέγερση αναπαράγει με ακρίβεια την παραπάνω διαδικασία. Ή συσκευή παράγει ηλεκτρικούς παλμούς οι οποίοι διεγείρουν τις μυϊκές ίνες. Ή διέγερση των νευρικών ινών προκαλεί τη μηχανική απόκριση των μυϊκών ινών με αποτέλεσμα τη δημιουργία μυϊκού σπασμού (muscular twitch). Ο μυϊκός σπασμός αποτελεί τη θεμελιώδη προϋπόθεση για τη δημιουργία μυϊκής σύσπασης. Το μυϊκό έργο που παράγεται με την ηλεκτροδιέγερση είναι πανομοιότυπο με αυτό που ελέγχεται από τον εγκέφαλο. Με άλλα λόγια, ο μυς δεν μπορεί να κάνει διάκριση μεταξύ της εντολής που προέρχεται από τον εγκέφαλο ή από τη συσκευή ηλεκτροδιέγερσης. Οι παράμετροι των προγραμμάτων της Compex (παλμοί ανά δευτερόλεπτο, διάρκεια σύσπασης, διάρκεια διαλείμματος, συνολικός χρόνος προγράμματος), υποβάλλουν τους μύες σε διαφορετικά είδη μυϊκού έργου, ανάλογα με τον τύπο των μυϊκών ινών που διεγείρονται. Οι μυϊκές ίνες διακρίνονται μεταξύ τους, ανάλογα με την ταχύτητα με την οποία συσπώνται σε αργές, μεσαίες και γρήγορες. Οι γρήγορες μυϊκές ίνες είναι καθοριστικής σημασίας για έναν αθλητή δρόμων ταχύτητας ενώ αντίθετα ένας μαραθωνοδρόμος έχει περισσότερο ανεπτυγμένες τις αργές μυϊκές ίνες. Έτσι λοιπόν λαμβάνοντας υπόψη τη φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος και διαμορφώνοντας ανάλογα τις παραμέτρους της ηλεκτροδιέγερσης, μπορούμε να κατευθύνουμε τη μυϊκή άσκηση για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων (μυϊκή ενδυνάμωση, αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, σύσφιξη κλπ).
2. ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΩΝ ΝΕΥΡΩΝ
Οι ηλεκτρικοί παλμοί μπορούν επίσης να διεγείρουν τις ευαίσθητες νευρικές ίνες με στόχο την επίτευξη αναλγητικού αποτελέσματος. Ή διέγερση των απτικών νεύρων (σχετίζονται με την αίσθηση της αφής) εμποδίζει τη μετάδοση του αισθήματος του πόνου μέσω του νευρικού συστήματος. Ή διέγερση κάποιου άλλου τύπου νευρικών ινών προκαλεί αύξηση της έκκρισης ενδορφινών (φυσικές αναλγητικές ουσίες του οργανισμού) και επομένως ελάττωση του πόνου. Τα αναλγητικά προγράμματα της Compex μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση οξύ ή χρόνιου πόνου στις αρθρώσεις και στους μύες. Προειδοποίηση: Μην χρησιμοποιείτε τα αναλγητικά προγράμματα της Compex για μακρό χρονικό διάστημα χωρίς ιατρική συμβουλή.
ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΔΙΕΓΕΡΣΗΣ
H ηλεκτροδιέγερση αποτελεί μια ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδο για μυϊκή άσκηση:

 Στους μεγάλους μυς του σώματος είναι οι γλουτοί, οι τετρακέφαλοι και οι δικέφαλοι μηριαίοι. Η σωστή εκγύμνασή στις απαιτεί μεγάλες αντιστάσεις και ασκήσεις, που είναι επίπονες για το μυοσκελετικό στις σύστημα. Σε μια προπόνηση με βάρη επιβαρύνονται οι αρθρώσεις, τα γόνατα και η μέση. Με το EMS οι αντιστάσεις μπορούν να φτάσουν στο μέγιστο επίπεδο για στις μύες, επιτυγχάνοντας τάχιστα την καλύτερη αισθητική εικόνα, χωρίς τον παραμικρό τραυματισμό στις αρθρώσεις. Αντίθετα, υπάρχει μια αίσθηση φυσικοθεραπείας μετά τη προπόνηση σε όλο το σώμα.

 Σε ένα προπονητικό πρόγραμμα, όταν γυμνάζουμε τα πόδια μας, το άνω μέρος του σώματος είναι αδρανές και το αντίστροφο με αποτέλεσμα ο πραγματικός χρόνος προπόνησης στον κάθε μυ, μαζί με τα διαλείμματα, να είναι τελικά μικρός. Αντίθετα, σε μια εικοσάλεπτη προπόνηση ΕΜS οι μύες είναι σε μέγιστη σύσπαση, με αποτέλεσμα ο όγκος της προπόνησης να είναι πραγματικά μεγάλος!

 Το σώμα μας λόγω της αυξημένης έντασης και της ταυτόχρονης σύσπασης των μυών εκκρίνει μεγαλύτερα επίπεδα ορμονών με αποτέλεσμα την αποδοτικότερη μείωση του λίπους αλλά και την αύξηση της μυϊκής μας μάζας.

 Ενδείκνυται για άτομα που ταλαιπωρούνται από διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα, αφού πολλές φορές δεν είναι σε θέση να γυμναστούν με τους παραδοσιακούς τρόπους, ενώ έχουν ανάγκη για μυϊκή ενδυνάμωση. Η ηλεκτρομυοδιέγερση σε αυτή την περίπτωση δείχνει να ασκεί μια προστατευτική, αντιφλεγμονώδη δράση μειώνοντας σημαντικά τον πόνο.

 Εντυπωσιακή αύξηση της ιδιοδεκτικότητας, ισορροπίας και αλτικότητας.

 Ελευθερία και εύρος κινήσεων.

• βελτιώνοντας σημαντικά τα επιμέρους μυϊκά χαρακτηριστικά,
• χωρίς την πρόκληση καρδιαγγειακής ή νοητικής κόπωσης,
• περιορίζοντας στο ελάχιστο την καταπόνηση στις αρθρώσεις και στους τένοντες. Εξαιτίας των παραπάνω η ηλεκτροδιέγερση, συγκρινόμενη με τη συμβατική άσκηση, επιτρέπει την παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας μυϊκού έργου.
Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, η Compex σας συνιστά να συνδυάζετε την ηλεκτροδιέγερση με:
• Τακτική φυσική δραστηριότητα
• Μια υγιεινή και σωστή διατροφή
• Ισορροπημένο τρόπο ζωής.