skip to Main Content

Τι είναι οι Πρωτεΐνες;

Οι Πρωτεΐνες είναι τα κύρια δομικά στοιχεία του σώματος, που χρησιμοποιούνται για την  κατασκευή μυών, τενόντων, οργάνων, δέρματος, καθώς και ενζύμων, ορμονών, νευροδιαβιβαστών και διάφορων μορίων που εξυπηρετούν πολλές σημαντικές λειτουργίες.

Χωρίς κατανάλωση Πρωτεϊνών, η ζωή του ανθρώπινου είδους δεν θα ήταν δυνατή.

Οι Πρωτεΐνες κατασκευάζονται από μικρότερα μόρια που ονομάζονται αμινοξέα, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους και σχηματίζουν μακριές πρωτεϊνικές αλυσίδες, οι οποίες δημιουργούν σύνθετα σχήματα.

Μερικά αμινοξέα μπορούν να δημιουργηθούν από το ίδιο το σώμα, ενώ κάποια άλλα, τα λεγόμενα απαραίτητα αμινοξέα πρέπει να καταναλωθούν μέσω της διατροφής.

Όταν αναφερόμαστε στον όρο Πρωτεΐνη δεν μιλάμε μόνο για την ποσότητα αλλά και για την ποιότητα.

Η ζωική Πρωτεΐνη φαίνεται να έχει μεγαλύτερη βιολογική αξία σε σχέση με τη φυτική Πρωτεΐνη και παρέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα σε σωστές αναλογίες για άμεση κατανάλωση από το ανθρώπινο σώμα, καθώς οι ζωικοί ιστοί είναι παρόμοιοι με τους ιστούς του ανθρώπου. Πιο συγκεκριμένα, οι Πρωτεΐνες ορού γάλακτος φαίνεται να έχουν την υψηλότερη βιολογική αξία.

Μπορεί η κατανάλωση ενός συμπληρώματος με Πρωτεΐνη να βελτιώσει την αθλητική απόδοση?

Λίγες θρεπτικές ουσίες είναι εξίσου σημαντικές όπως είναι οι Πρωτεΐνες. Αν δεν καταναλωθούν αρκετές Πρωτεΐνες μέσω της διατροφής, τότε τα επίπεδα υγείας και η σωματική σύσταση βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα.

Η λήψη ενός συμπληρώματος με Πρωτεΐνη μπορεί να βελτιώσει την αθλητική απόδοση με διάφορους τρόπους.

  • Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και να αποτρέψει την αύξηση βάρους

Η Πρωτεΐνη είναι εξαιρετικά σημαντική στην απώλεια βάρους. Για να μειωθεί το βάρος πρέπει να καταναλωθούν λιγότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός, ώστε να υπάρξει αρνητικό θερμιδικό ισοζύγιο.

Η κατανάλωση Πρωτεϊνών αυξάνει τον αριθμό των θερμίδων που καίγονται, βελτιώνει  τον μεταβολικό ρυθμό και μειώνει την όρεξη.

Επίσης, η κατανάλωση Πρωτεϊνών σε ένα βαθμό 25-30% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων, έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει το μεταβολισμό κατά 80-100 θερμίδες την ημέρα, σε σχέση με μια διατροφή χαμηλή σε Πρωτεΐνες.

Η πιο σημαντική συμβολή όμως της κατανάλωσης Πρωτεϊνών στην απώλεια βάρους, είναι η ικανότητα να μειώνει την όρεξη με αποτέλεσμα να νιώθουμε κορεσμό και να μην καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες θερμίδων.

  • Μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της μυϊκής μάζας και δύναμης

Οι μύες κατασκευάζονται σε μεγάλο βαθμό από την κατανάλωση Πρωτεϊνών. Κατά την άσκηση με αντιστάσεις οι μύες τραυματίζονται με αποτέλεσμα να υπάρχουν ρωγμές και έντονη βλάβη. Για να υπάρξει μυϊκή ανάπτυξη, το σώμα πρέπει να συνθέσει περισσότερη μυϊκή πρωτεΐνη από αυτή που έχει, ώστε να υπάρξει θετικό πρωτεϊνικό ισοζύγιο.

Σε περίπτωση που υπάρξει αρνητικό ισοζύγιο τότε έχουμε μια έντονη καταβολική φάση με αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη των μυών και έχουμε μείωση μυϊκής μάζας.

Για το λόγο αυτό, τα άτομα που θέλουν να αναπτύξουν τη μυϊκή τους μάζα πρέπει να καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα Πρωτεΐνης και να αυξήσουν την προπόνηση με αντιστάσεις, ώστε να επέλθει μεγαλύτερη φθορά στο μυϊκό σύστημα. Η μεγαλύτερη φθορά στο μυϊκό σύστημα εφόσον υπάρχει περίσσεια Πρωτεΐνης μεταφράζεται σε μεγαλύτερη μυϊκή ανάπτυξη. Οι έρευνες μας έχουν δείξει ότι μια υψηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης, βοηθά στην ανάπτυξη των μυών αλλά και της δύναμης.

  • Μπορεί να διατηρήσει τη μυϊκή μάζα όταν ακολουθείται ένα υποθερμιδικό πλάνο διατροφής

Τα άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος ακολουθούν συχνά ένα υποθερμιδικό πλάνο διατροφής με χαμηλές θερμίδες. Εφόσον αυξήσουν την πρόσληψη Πρωτεϊνών τότε μπορούν να διατηρήσουν τη μυϊκή τους μάζα και να χάσουν περισσότερο λίπος, καθώς η υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της απώλειας μυών που συμβαίνει όταν ακολουθείται συνήθως μια μορφή δίαιτας.

Τι είναι οι Πρωτεΐνες και που βοηθάνε;

Η κατανάλωση ενός συμπληρώματος Πρωτεΐνης, φαίνεται να βοηθά στην :

•απώλεια βάρους και να αποτρέπει την αύξηση βάρους

•στη διατήρηση της μυϊκής μάζας όταν ακολουθείται ένα υποθερμιδικό πλάνο διατροφής

•στην ανάπτυξη της μυϊκής μάζας και δύναμης

Εφόσον τηρηθούν οι απαραίτητες δοσολογίες, παρατηρείται ότι κατανάλωση ενός συμπληρώματος Πρωτεΐνης μπορεί να επιφέρει θετική επίδραση στη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης.

This Post Has 0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *