Το EMS Training είναι ουσιαστικά η προπόνηση που επιτυγχάνεται με την μέθοδο της ηλεκρομυοδιέγερσης. Η…
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ
Ηλεκτρομυοδιέγερση ολόκληρου του σώματος (εκγύμναση EMS) για παθήσεις της μέσης
ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
Ο στόχος αυτής της μελέτης ήταν να διερευνηθούν τα αποτελέσματα της εκγύμνασης EMS στις παθήσεις της μέσης.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ
49 εργαζόμενοι από το πανεπιστήμιο της Βηρυτού με παθήσεις της μέσης, 31 γυναίκες και 18 άνδρες, κατά μέσο όρο 47 ετών, έλαβαν μέρος στη μελέτη εθελοντικά. Η συχνότητα και η ένταση των παθήσεων της μέσης καθώς και η κατάσταση των γενικών συμπτωμάτων, η διάθεση, η ζωτικότητα, η σωματική ευστάθεια και το περίγραμμα του σώματος καθορίστηκαν με τη βοήθεια αρχικών και διαδοχικών ερωτηματολογίων. 10 συνεδρίες εκγύμνασης EMS, δύο φορές την εβδομάδα, εκάστη εκ των οποίων διάρκειας 45 λεπτών, πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των παρακάτω παραμέτρων εκγύμνασης: διάρκεια παλμού 4 s, διάστημα παλμού 2 s, συχνότητα 80 Hz, χρόνος ανόδου 0 s, πλάτος παλμού 350 μs. Στη διαδικασία, μια περίοδο περίπου 25 λεπτών εκγύμνασης, κατά την οποία εκτελέστηκαν διάφορες στατικές θέσεις άσκησης, ακολούθησε περίοδος εξοικείωσης διάρκειας τουλάχιστον 10-15 λεπτών σε κάθε περίπτωση για την προσαρμογή των εξατομικευμένων δυνάμεων παλμού. Η περίοδος
εκγύμνασης ολοκληρώθηκε με πεντάλεπτο πρόγραμμα χαλάρωσης το οποίο είχε διάρκεια παλμού 1 s, διάστημα παλμού 1 s, συχνότητα 100 Hz, χρόνο ανόδου 0 s, και πλάτος παλμού 150 μs.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
88,7% των συμμετεχόντων παρατήρησε μείωση στις παθήσεις της μέσης, με σημαντική ανακούφιση από τα συμπτώματα στο 38,8% των περιπτώσεων. Μια μικρή βελτίωση στην κατάσταση των γενικών συμπτωμάτων εκδηλώθηκε στο 41,9% των περιπτώσεων. Η συχνότητα και η ένταση των συμπτωμάτων μειώθηκε επίσης αισθητά κατά τη διάρκεια του χρονικού πλαισίου της εκγύμνασης.
Επιπλέον, η εκγύμναση EMS οδήγησε στα ακόλουθα γενικά αποτελέσματα: 61,14% των ατόμων ανέφεραν βελτίωση της γενικής κατάστασής τους, 75,5% διαπίστωσαν βελτίωση της διάθεσής τους, 69,4% κατέγραψαν βελτιωμένη ζωτικότητα, 57,1% των ανδρών και 85,7% των γυναικών ένοιωσαν βελτιωμένη σωματική ευστάθεια, 50% των συμμετεχόντων παρατήρησαν θετικά αποτελέσματα στο περίγραμμα του σώματος και 75,5% ένοιωσαν πιο άνετα μετά την εκγύμναση.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Η εκγύμναση ολόκληρου του σώματος με EMS καταπολεμά τις παθήσεις της μέσης, μια συνηθισμένη κατάσταση, ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Το ρεύμα δραστηριοποιεί προφανώς ακόμα και τους εν τω βάθει μύες που δύσκολα μπορούν να προσεγγιστούν με συμβατικά θεραπευτικά μέτρα. Η ειδική εκγύμναση ολόκληρου του σώματος με EMS είναι μια ιδιαίτερα αποτελεσματική συνολική εκγύμναση που εξοικονομεί χρόνο και επιτυγχάνει εκτεταμένα θετικά αποτελέσματα στην υγεία. Ταυτόχρονα, επιτυγχάνονται τόσο θεραπευτικοί όσο και προληπτικοί στόχοι.
(BOECKH-BEHRENS, W.-U. / GRÜTZMACHER, N. / SEBELEFSKY, J., αδημοσίευτη διατριβή, Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, 2002).
Ηλεκτρομυϊκή διέγερση (EMS) του μυοσκελετικού ολόκληρου του σώματος: μια πρωτοποριακή μέθοδος για την ανακούφιση από την ακράτεια ούρων
ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
Ο στόχος αυτής της μελέτης ήταν να διερευνηθούν τα αποτελέσματα της εκγύμνασης με EMS στην ακράτεια ούρων.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ
Η παρουσία, ο τύπος και η ένταση των συμπτωμάτων ακράτειας ούρων διερευνήθηκαν σε 49 άτομα με παθήσεις της μέσης με τη βοήθεια αρχικών και διαδοχικών ερωτηματολογίων (GAUDENZ 1979). Μια ακράτεια ευρέως ελαφριάς προς μέτριας μορφής ήταν παρούσα σε 17 άτομα (15 γυναίκες, 2 άνδρες) κατά μέσο όρο 47 ετών.
10 συνεδρίες εκγύμνασης EMS, δύο φορές την εβδομάδα, εκάστη εκ των οποίων διάρκειας 45 λεπτών, πραγματοποιήθηκαν με τις ακόλουθες παραμέτρους εκγύμνασης: παλμό διάρκειας 4 s, διάστημα παλμού 2 s, συχνότητα 80 Hz, χρόνο ανόδου 0 s, πλάτος παλμού 350 μs. Στη διαδικασία, μια περίοδο περίπου 25 λεπτών εκγύμνασης υπό επίβλεψη, κατά την οποία εκτελέστηκαν
διάφορες στατικές θέσεις άσκησης, ακολούθησε μια περίοδο εξοικείωσης διάρκειας 10-15 λεπτών σε κάθε περίπτωση για την προσαρμογή των εξατομικευμένων δυνάμεων παλμού. Η περίοδος εκγύμνασης ολοκληρώθηκε με πεντάλεπτο πρόγραμμα χαλάρωσης (διάρκεια παλμού 1 s, συχνότητα 100 Hz, χρόνο ανόδου 0 s, πλάτος παλμού 150 μs.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Ανακούφιση των συμπτωμάτων ακράτειας ούρων επιτεύχθηκε σε 64,7% των περιπτώσεων. 23,5% απαλλάχτηκαν από τα συμπτώματα. Μείωση των συμπτωμάτων προέκυψε σε 24,4%, και 35,9% δεν παρατήρησαν καμία αλλαγή. Τα αποτελέσματα αυτά αντιστοιχούσαν σε κάποιο βαθμό στις βελτιώσεις που έχουν αναφερθεί για θεραπείες της ακράτειας με ειδικές, τοπικές ηλεκτρομυϊκές θεραπείες (πρβλ. Eriksen 1987, Sebastio 2000, Salinas Casado 1990, Meyer 2001).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Η εκγύμναση EMS ολόκληρου του σώματος αποτελεί μια αποτελεσματική μέθοδο προπόνησης. Παράλληλα, επιτυγχάνονται θεραπευτικοί στόχοι, όπως η ανακούφιση από την ακράτεια και τους πόνους στη μέση και προληπτικοί στόχοι, όπως η ανάπτυξη των μυών, η βελτίωση της σιλουέτας, καθώς και η βελτίωση της διάθεσης, της ζωτικότητας, της σταθερότητας του σώματος και η επίτευξη γενικότερης ευεξίας.
(BOECKH-BEHRENS W.-U./SCHÄFFER, G., αδημοσίευτη διατριβή, Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, 2002).
Ηλεκτρική μυϊκή διέγερση ως εκγύμναση ολόκληρου του σώματος: πολυκεντρική μελέτη σχετικά με τη χρήση EMS ολόκληρου σώματος σε κέντρα γυμναστικής
ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
Ο στόχος αυτής της δημοσίευσης ήταν να ανακαλυφθεί αν είναι δυνατό να παρατηρηθούν θετικές αλλαγές ως προς τη δύναμη, την ανθρωπομετρία, την επίγνωση του σώματος, τη διάθεση, το αίσθημα ευεξίας, τη διάθεση, τους παράγοντες γενικής υγείας, τον πόνο στη μέση και την ακράτεια με τη χρήση εκγύμνασης ολόκληρου του σώματος με χρήση ηλεκτρικής διέγερσης σε επιτόπια δοκιμή.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ
Στα τέσσερα κέντρα γυμναστικής, 134 εθελοντές (102 γυναίκες και 32 άνδρες ) κατά μέσο όρο 42,5 ετών ερωτήθηκαν, ελέγχθηκαν, συγκρίθηκαν με ομάδα ελέγχου (n = 10) και εξετάστηκαν με βάση την ηλικία και το φύλο πριν και μετά από έξι εβδομάδες εκγύμνασης. Συμπεριλαμβανόταν ο προσδιορισμός της μέγιστης δύναμης, της σωματικής αντοχής, του σωματικού βάρους, του ποσοστού σωματικού λίπους, της περιφέρειας, της συχνότητας και της έντασης των πόνων της μέσης και των συμπτωμάτων της ακράτειας, καθώς και της γενικής κατάστασης των συμπτωμάτων, της διάθεσης, της ζωτικότητας, της ευστάθειας και του περιγράμματος του σώματος.
Οι 12 συνεδρίες εκγύμνασης δύο φορές σε εβδομαδιαία βάση με τις εξής παραμέτρους εκγύμνασης: διάρκεια/ διάστημα παλμού 4 s /4 s, 85 Hz, ορθογωνικοί παλμοί, πλάτος παλμών 350 μs. Μια συνεδρία εκγύμνασης 25 περίπου λεπτών με στατικές θέσεις ασκήσεων ακολούθησε μια περίοδο εξοικείωσης συνολικής διάρκειας 10-15 λεπτών.
Η συνεδρία εκγύμνασης ολοκληρώθηκε με πεντάλεπτο πρόγραμμα χαλάρωσης (διάρκεια παλμού 1 s, διάστημα παλμού 1 s, 100 Hz, ορθογωνικοί παλμοί, πλάτος παλμού 150 μs).
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Στο 82,3% μειώθηκαν οι πόνοι στη μέση, στο 29,9% δεν παρουσιάστηκε κανένα σύμπτωμα μετά. 40,3% διαμαρτυρήθηκαν για χρόνιο πόνο πριν και 9,3%, μετά την ολοκλήρωση. Το 75,8% παρατήρησαν βελτίωση στην ακράτεια, και 33,3% δεν παρουσίασαν κανένα σύμπτωμα μετά. Ο αριθμός των ιατρικών παθήσεων ήταν αισθητά μειωμένος (περίπου 50%). Η μέγιστη δύναμη αυξήθηκε κατά 12,2%, ενώ η μυϊκή αντοχή 69,3%. Οι γυναίκες επωφελήθηκαν σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι οι άνδρες (13,6% έναντι 7,3%). 18 συμμετέχοντες διέκοψαν πρόωρα την εκγύμναση. Δεν εντοπίστηκαν αλλαγές στην ομάδα ελέγχου.
Το σωματικό βάρος και ο BMI παρέμειναν σχεδόν ίδια. Το ποσοστό σωματικού λίπους μειώθηκε κατά 1,4% στην ομάδα εκγύμνασης, αυξήθηκε κατά 6,7% στην ομάδα ελέγχου. Τα άτομα νεότερης ηλικίας που συμμετείχαν στην εκγύμναση έχασαν περισσότερο βάρος από τα άτομα γηραιότερης ηλικίας. Μεταξύ των γυναικών στην εκγύμναση, οι περιφέρειες του σώματος μειώθηκαν σημαντικά στο στήθος (-0,7 cm), στους μηρούς (-0,4 cm), στη μέση (-1,4 cm) και στους γλουτούς (-1,1 cm). Μεταξύ των ανδρών, η μείωση παρατηρήθηκε στη μέση (-1,1 cm) με ταυτόχρονη ανάπτυξη στο άνω τμήμα του βραχίονα ( 1,5 cm), το στήθος ( 1,2 cm) και τους μηρούς ( 0,3 cm). Η ομάδα ελέγχου δεν παρουσίασε καμία βελτίωση και παρουσίασε αύξηση στην περιφέρεια και τους μηρούς μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Βελτιώθηκε η αίσθηση του σώματος, με 83,0% να παρουσιάζουν λιγότερη ένταση, 89,1% μεγαλύτερη σταθερότητα και 83,8% υψηλότερες επιδόσεις. 86,8% παρατήρησαν θετικά αποτελέσματα στο περίγραμμα του σώματος. 90,0% των συμμετεχόντων αντιλήφθηκαν την εκγύμναση θετικά. Οι υψηλές εντάσεις έφεραν πιο σημαντικές βελτιώσεις για τους ασθενείς με συμπτώματα αλλά αύξησαν την εμφάνιση των μυϊκών πόνων.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Η εκγύμναση ολόκληρου του σώματος με EMS αντιπροσωπεύει μια ικανοποιητική μέθοδο για τη μείωση εξαιρετικά κοινών συμπτωμάτων της μέσης και της ακράτειας. Οι αυξήσεις σε δύναμη αντιστοιχούν στην εμπειρία με συμβατική εκγύμναση δύναμης και σε μερικές περιπτώσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες. Τα στοιχεία του περιγράμματος του σώματος και της διάθεσης προσελκύουν άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας. Έτσι, η EMS ολόκληρου του σώματος είναι μια αποτελεσματική μορφή εκγύμνασης που προσελκύει ένα ευρύ φάσμα στοχευμένων ομάδων.
(VATTER, J., Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, 2003; δημοσίευση AVM Verlag, Μόναχο 2010).
Βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα εκγύμνασης σε διαγνωστικές παραμέτρους που σχετίζονται με τη δύναμη από μηχανική και ηλεκτρική διέγερση
ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
Ο στόχος της παρούσας μελέτης ήταν η σύγκριση κλασικών μεθόδων εκγύμνασης δύναμης με δυναμική EMS ολόκληρου του σώματος ως προς τα αποτελέσματά τους στη δύναμη και την ταχύτητα.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ
80 φοιτητές αθλημάτων τυχαιοποιήθηκαν σε ίσα μέρη σε ομάδες κλασικής εκγύμνασης για υπερτροφία, μέγιστη δύναμη, ταχύτητα και μυϊκή αντοχή, σε ομάδες εκγύμνασης με τη σύγχρονη διαδικασία EMS ολόκληρου του σώματος και δονήσεων, καθώς και σε δύο μικτές ομάδες, EMS ολόκληρου του σώματος/υπερτροφίας και δονήσεων/υπερτροφίας. Οι ομάδες κλασικής εκγύμνασης εργάστηκαν σε κάμψεις και εκτάσεις ποδιών (Gym80) σε μηχανήματα στις αντίστοιχες ομάδες σε 3 σειρές με διάφορα πρόσθετα βάρη (30-90%, 3-15 επαναλήψεις). Οι ομάδες EMS εκτέλεσαν πλαϊνά βήματα και κάμψεις γονάτων χωρίς πρόσθετα βάρη (φορτίο/διάστημα 6 s/4 s, συχνότητα παλμού 85 Hz, πλάτος παλμού 350 μs, διπολικός ορθογωνικός παλμός (ένταση 60%). Η τυποποίηση έγινε μέσω βιοανάδρασης. Η εκγύμναση πραγματοποιήθηκε δύο φορές την εβδομάδα για μια περίοδο 4 εβδομάδων. Οι δοκιμές εισόδου και εξόδου διενεργήθηκαν σε διαγνωστικά μηχανήματα δύναμης πριν και μετά από την εκγύμναση καθώς και μετά από τη φάση ανάπλασης δύο
εβδομάδων. Οι δυναμικές μετρήθηκαν μέσω απόδοσης (δύναμη x ταχύτητα) με 40% και 60% πρόσθετο φορτίο σε διάφορες γωνίες.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Όλα τα είδη εκγύμνασης δύναμης ήταν σε θέση να βελτιώσουν σημαντικά τη μέγιστη απόδοση. Η μέγιστη δύναμη βελτιώθηκε περισσότερο, 16%, στην ομάδα υπερτροφίας και στη συνέχεια 9-10% για την EMS. Μόνο οι ομάδες EMS παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στην ταχύτητα. Η μετρούμενη ταχύτητα απόδοσης βελτιώθηκε κατά περίπου 30%, σημαντικά περισσότερο από τις κλασικές μεθόδους (16-18%). Αυτό οφείλεται προφανώς στον άμεσο έλεγχο των μυϊκών ινών ταχείας συστολής με την EMS. Τα σχέδια μικτής εκγύμνασης όπως η EMS και η κλασική εκγύμναση υπερτροφίας παρουσιάζουν τις χαρακτηριστικές αλλαγές που προκύπτουν από τα δύο ερεθίσματα της εκγύμνασης (μια μέγιστη αύξηση 7% στη δύναμη και 12% βελτίωση της απόδοσης). Συνδυασμοί διαδικασιών κλασικής και σύγχρονης εκγύμνασης ενδέχεται επομένως να αποκαλύπτουν νέες, υποσχόμενες διαμορφώσεις ερεθισμάτων. Τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της EMS ολόκληρου του σώματος πρέπει να τονιστούν ιδιαίτερα. Οι μεγαλύτερες ενισχύσεις απόδοσης εμφανίζονται μετά από μια περίοδο ανάπλασης δύο εβδομάδων.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜA
Σε σύγκριση με τους διάφορους τύπους εκγύμνασης για την ενίσχυση της δύναμης και της ταχύτητας, η δυναμική εκγύμναση με EMS ολόκληρου του σώματος με miha bodytec αποδείχτηκε μια υψηλά αποτελεσματική μέθοδος εκγύμνασης. Η EMS ολόκληρου του σώματος ήταν η μόνη μορφή εκγύμνασης που ήταν σε θέση να βελτιώσει τη μέγιστη απόδοση στα αθλήματα σε ταχύτητα και κίνηση. Επιπροσθέτως, έκδηλα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα αποκαλύπτουν νέες δυνατότητες στην περιοδικότητα της εκγύμνασης. Μια μελετημένη δόση EMS ολόκληρου του σώματος μαζί με τη δυναμική εκτέλεση κίνησης αντιπροσωπεύει έναν υποσχόμενο συνδυασμό για εκγύμναση δύναμης και ταχύτητας.
Speicher, U. / Nowak, S. / Schmithüsen J. / Kleinöder, H. / Mester, J., Γερμανικό Αθλητικό Πανεπιστήμιο της Κολωνίας 2008, δημοσιεύτηκε στο BISp-Jahrbuch – Forschungsförderung 2008/09, μεταξύ άλλων.)
Επίδραση της ηλεκτρομυοδιέγερσης ολόκληρου του σώματος στο μεταβολικό ρυθμό ανάπαυσης, καθώς και τις ανθρωπομετρικές και μυϊκές παραμέτρους για τους ηλικιωμένους. Δοκιμή της εκγύμνασης και της ηλεκτρομυοδιέγερσης (TEST)
ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
Μια ουσιαστική αλλαγή στη σύνθεση του σώματος, με αύξηση κοιλιακού λίπους και αντίστοιχη μείωση μυϊκής μάζας, εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η τάση, η εκγύμναση με ηλεκτρομυοδιέγερση ολόκληρου του σώματος ξεχωρίζει σήμερα ως εναλλακτική της συμβατικής εκγύμνασης των μυών που διαθέτει μικρότερα ορθοπεδικά και καρδιακά φορτία σε συγκριτικά χαμηλότερο όγκο εκγύμνασης. Ο στόχος αυτής της πιλοτικής μελέτης ήταν ο καθορισμός της εφαρμοσιμότητας και της σκοπιμότητας της εκγύμνασης με EMS για τους ηλικιωμένους, καθώς και ο προσδιορισμός της αποτελεσματικότητας αυτής της μορφής εκγύμνασης στις ανθρωπομετρικές, σωματικές και μυϊκές παραμέτρους.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ
30 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με μεγάλη εμπειρία εκγύμνασης εκχωρήθηκαν τυχαία σε μια ομάδα ελέγχου (CG: n = 15) όπου συνέχισαν την εκγύμνασή τους ως συνήθως, και μια ομάδα EMS (n = 15), η οποία ολοκλήρωνε μια 20λεπτη συνεδρία εκγύμνασης με EMS για ολόκληρο το
σώμα κάθε τέσσερις ημέρες, με πρόσθετη εκγύμναση δύναμης και αντοχής δύο φορές την εβδομάδα. Προσδιορίστηκαν τα σημαντικότερα ανθρωπομετρικά δεδομένα (βάρος, μέγεθος, ποσοστό σωματικού λίπους, περιφέρεια μέσης, κ.λπ.), μαζί με μεταβολικό ρυθμό ανάπαυσης και VO2.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Ο μεταβολικός ρυθμός ανάπαυσης παρουσίασε σημαντική μείωση στην ομάδα CG (-5,3%, p = 0,038) και καμία αλλαγή (-0,2%, p = 0,991) στην ομάδα EMS. Παρά το μέγεθος μέτριου αποτελέσματος (ES: 0,62), εμφανίστηκαν απλές τάσεις χωρίς σημαντικές διαφορές μεταξύ της ομάδας EMS και της ομάδας CG (p= 0.065). Η αθροιστική αξία για το πάχος των δερματοπτυχών μειώθηκε σημαντικά στην ομάδα EMS (p= 0,001) κατά 8,6%, σε σύγκριση με μια μικρή, ασήμαντη αύξηση στην ομάδα ελέγχου (1,4%), μια διαφορά που αποδείχθηκε ότι ήταν στατιστικά σημαντική (p= ,0001, ES: 1,37). Η περιφέρεια μέσης ως κριτήριο για την κοιλιακή παχυσαρκία μειώθηκε σημαντικά στην ομάδα EMS (p > 0,001) από -2,3% (έναντι CG: 1,0%, p = 0,106). Η αντίστοιχη διαφορά της ενδιάμεσης ομάδας αποδείχθηκε ότι ήταν σημαντική (p = 0,001, ES: 1,64).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Εν ολίγοις, βελτιώσεις στις λειτουργικές παραμέτρους όπως η μέγιστη δύναμη και η ταχύτητα έχουν αποδειχθεί μαζί με επιδράσεις στην υγεία που σχετίζονται με τη σύνθεση του σώματος. Επιπροσθέτως, καθιερώθηκε μια υψηλή αποδοχή της εκγύμνασης EMS σε αυτόν τον πληθυσμό των καλά γυμνασμένων, μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών. Έτσι, εκτός από την αποτελεσματικότητά της, η πρακτικότητα αυτού του τύπου εκγύμνασης φαίνεται εξασφαλισμένη.
(KEMMLER, W. / BIRLAUF, A. / VON STENGEL, S., Πανεπιστήμιο Erlangen- Nuremberg 2009).
Επίδραση της επικουρικής εκγύμνασης EMS στη σύνθεση του σώματος και τους παράγοντες καρδιακού κινδύνου σε ηλικιωμένους άνδρες με μεταβολικό σύνδρομο
ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
Σαρκοπενία και (κοιλιακή) παχυσαρκία συνδέονται στενά με τη θνησιμότητα, την πολυνοσηρότητα και την αδυναμία σε ηλικιωμένα άτομα. Ο στόχος αυτής της μελέτης ήταν να καθορίσει τον βαθμό στον οποίο η ηλεκτρομυοδιέγερση ολόκληρου του σώματος (WB-EMS) μπορεί να επηρεάσει τη σύνθεση του σώματος και τους παράγοντες καρδιακού κινδύνου σε ηλικιωμένους άνδρες με μεταβολικό σύνδρομο.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ
Μετά την τυχαιοποίηση, συνολικά 28 άνδρες με μεταβολικό σύνδρομο, σύμφωνα με το IDF (69,4±2,8 χρόνια) από την περιοχή του Erlangen εκχωρήθηκαν σε ομάδα ελέγχου (CG: n = 14) ή σε ομάδα WB-EMS (n = 14). Η μέθοδος εκγύμνασης WB-EMS την 14η εβδομάδα παρείχε 30λεπτό πρόγραμμα αντοχής και ενδυνάμωσης με την εφαρμογή EMS κάθε 5 ημέρες. Παράλληλα, η ομάδα ελέγχου συμμετείχε σε εκγύμναση ολόκληρου του σώματος με δονήσεις με στόχο την «αύξηση της ευελιξίας και της ευεξίας». Το κοιλιακό λίπος και η λιπώδης ολόκληρου του σώματος καθώς και η περιφερική σκελετική μυϊκή μάζα (ASMM) επελέγησαν ως τα κύρια κρίσιμα σημεία. Δευτερεύοντα κρίσιμα σημεία ήταν οι
παράμετροι του μεταβολικού συνδρόμου σύμφωνα με το IDF (περιφέρεια της μέσης, γλυκόζη, τριγλυκερίδια, χοληστερόλη HDL, συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση).
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Σε μέγεθος υψηλού αποτελέσματος (ES: d’= 1, 33), η αλλαγή στην κοιλιακή λιπώδη μάζα παρουσίασε σημαντικές διαφορές (p = 0,004) μεταξύ WB-EMS και CG (-252±196 g, p = 0,001 έναντι – 34±103 g, p = 0,330). Παράλληλα με αυτό, το συνολικό λίπος του σώματος μειώθηκε κατά – 1350±876 g (p = 0,001) στην ομάδα του WB-EMS και – 291±850 g (p= 0,307) στην CG (διαφορά: p = 0,008, ES: d’= 1,23). Το ASMM επίσης παρουσίασε σημαντικές διαφορές (p = 0,024, ES: d’= 0,97) μεταξύ της ομάδας EMS και της ομάδας ελέγχου δονήσεων (249±444 g, p = 0,066 έναντι – 298±638 g, p =,173). Με την εξαίρεση μιας σημαντικής διαφοράς εντός της ομάδας (p = 0,023, ES: d’ = 1,10) για την περιφέρεια της μέσης (EMS:-5,2±1,8 cm, p = 0,001 έναντι CG:-3,3±2,9 cm, p = 0,006), δεν παρουσιάστηκε κανένα περαιτέρω αποτέλεσμα στις παραμέτρους του μεταβολικού συνδρόμου (βλ. παραπάνω).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Σε χαμηλό όγκο εκγύμνασης (περίπου 45 λεπτά/εβδομάδα) και σύντομη περίοδο παρέμβασης (14 εβδομάδες), η εκγύμναση με EMS ολόκληρου του σώματος παρουσιάζει σημαντικά αποτελέσματα για τη σύνθεση του σώματος των ηλικιωμένων. Έτσι, η WB-EMS ενδέχεται να είναι κατάλληλη εναλλακτική λύση για τα συμβατικά προγράμματα εκγύμνασης ατόμων με χαμηλή καρδιακή και ορθοπεδική ικανότητα.
(KEMMLER, W. / BIRLAUF, A. / VON STENGEL, S., Πανεπιστήμιο Erlangen-Nürnberg 2009).
Ηλεκτρομυοδιέγερση (EMS) σε ασθενείς με προβλήματα καρδιάς. Η εκγύμναση EMS αποκτά σημασία για τη δευτερογενή πρόληψη;
ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
Η άποψη ότι η εκγύμναση μεσαίας αντοχής στο πλαίσιο της δευτερογενούς πρόληψης βελτιώνει την πρόγνωση για χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια έχει επικυρωθεί επαρκώς. Με βάση την εμπειρία, ωστόσο, αυτό ισχύει μόνο για λίγους, κυρίως νεαρούς ασθενείς με επαρκή επίβλεψη και υψηλά κίνητρα με συμπληρωματική, συνεχή αθλητική θεραπεία σε κλινική πρακτική. Η δική μας εμπειρία με ηλεκτρομυοδιέγερση ολόκληρου του σώματος σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια παρουσιάζει επομένως κατά πολύ απροσδόκητες δυνατότητες για την ανάπλαση των συμπτωμάτων νευροχημικών, φλεγμονωδών και μυοσκελετικών ασθενειών στο πλαίσιο της συστημικής χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας . Ως προς αυτό το πλαίσιο, διερευνήθηκε το αποτέλεσμα και η αποδοχή της EMS σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ
15 ασθενείς με επιβεβαιωμένη διάγνωση χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας ολοκλήρωσαν ένα εξάμηνο πρόγραμμα εκγύμνασης (EMS ολόκληρου του σώματος) με συσκευή miha bodytec. Οι παράμετροι διέγερσης ορίστηκαν σε 80 Hz και 300 μs σε παλμό 4 s και παύση 4 s για διάστημα 20 λεπτών, που ακολουθείτο από χαλάρωση σε φάσμα 100 Hz. Οι ίδιοι οι ασθενείς επέλεξαν το πλάτος
(mA) και η υποκειμενική αίσθηση της «μυϊκής συστολής/αίσθησης ρεύματος» καθορίστηκε στο βήμα 8 της δεκαβάθμιας κλίμακας. Οι προδιαγραφές ήταν 40–70 επαναλήψεις στην κύρια συνεδρία, με ασκήσεις σε ισομετρικές θέσεις και εκγύμναση δυναμικής κίνησης. Η καρδιακή απόδοση αξιολογήθηκε σε αρχική δοκιμή, και μετά από τρεις έως έξι μήνες εκγύμνασης μέσω σπειροεργομετρίας, ηλεκτροκαρδιογραφήματος (ΗΚΓ) και ηχούς. Η μεταβολική κατάσταση συμπεριλαμβανομένης της κινάσης της κρεατινίνης (CK) και της γαλακτικής αφυδρογονάσης (LDH), όπως και η κατανομή του βάρους και του λίπους του σώματος καθορίστηκαν (κλίμακα αντίστασης).
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Έως και μια αύξηση του 96% της πρόσληψης του οξυγόνου στο αναερόβιο όριο ενδέχεται να αποδειχθεί (VO2AT 19,39 [± 5,3] ml/kg σωματικού βάρους [BW] πριν από την έναρξη της εκγύμνασης. VO2AT 24,25 [±6,34] ml/kg BW στο τέλος της φάσης εκγύμνασης , p < 0,05). Η διαστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε σημαντικά (psyst < 0,05, pdiast <0,001), η ανάπτυξη των μυών παρουσίασε αύξηση 14% στο σταθερό βάρος. Η μέθοδος εκγύμνασης ήταν αποδεκτή 100% (χωρίς καμία διακοπή). Οι ασθενείς ανέφεραν ότι η υποκειμενική απόδοσή τους ήταν σημαντικά υψηλότερη.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Για πρώτη φορά, η μελέτη έδειξε το αποτέλεσμα της εκγύμνασης EMS σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Η βελτίωση της αντικειμενικής αξιολόγησης της απόδοσής τους, καθώς και η βελτιστοποίηση των σωματικών και μεταβολικών παραμέτρων των μυών ξεπέρασε κατά πολύ τα αποτελέσματα των συμβατικών μορφών αερόβιας εκγύμνασης για την πρωτογενή και δευτερογενή καρδιακή αποκατάσταση σε ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια. Η μορφή της επιλεγμένης εκγύμνασης ενέχει μεγάλες δυνατότητες για τη θεραπεία των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια
(Fritzsche, D. / Fruend, A. / Schenk, S. / Mellwig, K.-P. / Kleinöder, H. / Gummert, J. / Horstkotte, D., Bad Oeynhausen Heart Clinic, Herz 2010; 35 (1): 34–40)
This Post Has 0 Comments